ontwerp & realisatie >> edening

gemeentelijke plannen

Stadspark

Het Stadspark Maastricht is één van de drie oudste parken in Nederland. Het bestaat al meer dan 175 jaar. Langs de Maas, buiten de Onze Lieve Vrouwepoort was ooit een kleine exercitieplaats. De militair gouverneur van de vesting Maastricht, Frederik Magnus, Prins van Salm, nam in 1653 het initiatief voor de eerste aanleg van het park. Het werd een comfortabele wandelplaats voor officieren. In de 18e en 19e eeuw breidde het park fors uit. Tenslotte werd er een fraaie Engelse landschapstuin aangelegd. Hier onderhield de Maastrichtse bourgeoisie haar sociale contacten.

Het Stadspark bestaat uit een aantal deelparken. D’n Ingelsen Hoof, een smalle strook tussen de Maas en de Maasboulevard. Kempland, de grote ligweide tussen de Maasboullevard en de Onze Lieve Vrouwewal. Het Faliezusterpark, ligt tussen de Helpoort en Poort Waerachtig. Het wandelpark rondom het bastion Haet ende Nijdt heet het Monseigneur Nolenspark. In het Aldenhofpark bevindt zich de voormalige berenkuil en het monument van d’Artagnan, de Franse musketier die hier sneuvelde. En tot slot ligt tussen de stadswal en de Tapijnkazerne het Henri Hermanspark. Hier bevindt zich ook de vogel voliere en het hertenkamp, geliefd bij gezinnen met kleine kinderen.

Het park is door zijn vele bezienswaardigheden de moeite waard om te bezoeken. Zoals de vestingwerken, die deels te bewandelen zijn en de verschillende kunstwerken en beelden in het park. Daarnaast bevinden zich er veel bijzondere bomen in het park, waaronder; de Goudappel, Japanse Notenboom, Papiermoerbei, Wilde citroen en een Honingboom.