ontwerp & realisatie >> edening

mijn groen maastricht

In uw eigen huis/tuin/balkon

collage inspiratie voorbeeld

Een vierkante meter moestuin aanleggen

Niets is zo lekker als vers gekweekte groenten en kruiden uit eigen tuin. Met de vierkante meter tuin kan iedereen zelf telen, want hij past in elke kleine tuin, op het terras en zelfs op het balkon. Sjalotjes, sla, bietjes en wortelen… hier vindt u informatie over hoe u hem kan aanleggen.

Een daktuin aanleggen

Heeft u geen tuin of balkon, maar wel beschikking over een dak. Wellicht zijn er mogelijkheden om een daktuin aan te leggen. In de handleiding daktuinen vindt u informatie over de technische mogelijkheden. Raadpleeg voor het aanleggen wel een constructief adviseur en de regelgeving van de gemeente.

Groen in plaats van tegels

Een groene leefomgeving werkt stress verminderend en heeft een algemeen positief effect op de gezondheid en het welzijn van de mens. Door de tegels uit uw tuin te halen en planten er terug in te stoppen, verbetert u de biodiversiteit, luchtkwaliteit en waterhuishouding. Hoe u dit eenvoudig kunt bewerkstelligen, vindt u in de flyer Makkelijk Groen.

Een vogelvriendelijke omgeving creëren

Vogelbescherming Nederland heeft een checklist ontwikkeld om met aandacht voor groen en vogels uw omgeving in te richten. De Checklist Groen Bouwen geeft u tal van ideeën en concrete adviezen. U kunt ook de folder Vogels Dichterbij kosteloos bestellen de vogelbescherming. Stichting de witte mus geeft u specifieke tips wat u voor de huismus kunt betekenen.

Een Bij vriendelijke tuin en/of balkon

Bijen spelen een zeer belangrijke rol bij het bestuiven van bloemen en planten waaronder onze groentegewassen en fruitbomen. Helaas gaat het niet goed met de bijen, ze sterven massaal wat grote gevolgen voor de natuur en de mens met zich mee brengt. U kunt de bijen een handje helpen door uw tuin of balkon bijvriendelijk te maken. Door bijvoorbeeld het aanplanten van bijvriendelijke planten of door het plaatsen van een bijenhotel.

Vleermuis verblijven creëren

Het grootste deel van hun leven bevinden vleermuizen zich in hun verblijfplaatsen. Welke vleermuizen in een stad voorkomen is dus ook sterk gebonden aan het aanbod van verblijfplaatsen in die stad en haar directe omgeving. De zoogdierenvereniging heeft een folder opgesteld over vleermuis vriendelijk bouwen.

Uw tuin aantrekkelijk maken voor egels

De grootste bedreiging voor de egel zijn kou en nattigheid gedurende de wintermaanden en het vroege voorjaar. Biedt egels daarom een plek om te overwinteren en jongen groot te brengen. U kunt voor informatie over een egelhuis en overige egelvriendelijke aanpassingen terecht bij de egelbescherming.

Een aantrekkelijke tuin voor vlinders

Tip over hoe u, uw tuin kunt inrichten dat deze aantrekkelijk is voor vlinders vindt u op: uw tuin vol vlinders.

collage inspiratie voorbeeld