ontwerp & realisatie >> edening

mijn groen maastricht

Mijn Groen Maastricht

collage inspiratie voorbeeld

Door Mijn Groen Maastricht krijgt groen weer een bijzondere plaats in het wijkbeeld. Mijn Groen Maastricht gaat over het openbaar groen in de stad en over zelfbeheer door bewoners. Over het vernieuwen van slechte plantsoenen en het verwijderen van overbodige plantsoenen in wijken. We proberen zoveel mogelijk aan te pakken, afhankelijk van het beschikbare onderhoudsgeld.

U kunt meedoen. De gemeente helpt!

U kunt zelf een bijdrage leveren aan meer groenvariatie in de stad en in uw wijk. U bepaalt dan hoe een stukje stad eruit gaat zien. Op veel plekken is het mogelijk om zelf een stukje openbaar groen te beheren, met als doel het groen naar een hoger niveau te brengen. U hoeft niet af te wachten totdat wij met ‘omvormen en vervangen’ in uw wijk aan de slag gaan. Het mooiste is, als u samen met de buren, of zelfs de hele straat aan de slag gaat met openbaar groen. Hierdoor wordt de omgeving meer van u samen. Als gemeente ondersteunen we en begeleiden we dit. Heeft u een idee? Neem dan contact op met Mijn Groen Maastricht loket via mijngroen@maastricht.nl. Wij geven u dan meer informatie en informeren u over de voorwaarden.

Braakliggend terrein

Soms liggen er stukjes braakliggend terrein in de wijk, door bijvoorbeeld bouwprojecten die niet zijn doorgegaan. Dit geeft een heel rommelig beeld. In het project Mijn Groen Maastricht denken we ook na over de nieuwe of tijdelijke invulling van braakliggend terrein. Het Recessenpark in Malberg is een mooi voorbeeld van een goede invulling van een braakliggend terrein. Heeft u ideeën over de invulling van een braakliggend terrein, laat ons dat weten via mijngroen@maastricht.nl.

Welke openbare groenstroken kunt u in zelfbeheer nemen?

In principe komt al het openbaar groen in de gemeente voor zelfbeheer in aanmerking. Er zijn natuurlijk toch uitzonderingen. Een heel simpel voorbeeld is natuurlijk het groen op rotondes. Het onderhouden van rotondes is uiterst gevaarlijk en laten we niet graag over aan bewoners. Daarnaast stellen we in belangrijke groenzones aanvullende (striktere) voorwaarden. Maar heel veel stukjes groen in uw directe omgeving kunt u zelf aanpakken en met beperkte voorwaarden in zelfbeheer nemen.

Veiligheid voorop!

Sommige voorwaarden gelden in alle perken die in zelfbeheer worden gegeven. Denk bijvoorbeeld aan: bomen worden door ons onderhouden en blijven behouden, chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan en bouwwerken aanbrengen in de perk is eveneens niet de bedoeling. Onveilige situaties willen we zeker voorkomen. Daarnaast moet het groen een openbaar karakter behouden; u mag het groen dus niet als (privé)tuin gebruiken. De grond blijf in eigendom bij de gemeente. Het loket neemt met u de exacte voorwaarden door.

Samen zelfbeheren!

We hechten er heel veel waarde aan, als u met uw buren of meerdere mensen in de straat aan de slag gaat met zelfbeheer, maar helemaal alleen mag natuurlijk ook. Daarbij maakt het helemaal niet uit of u eigenaar bent van een woonhuis of huurder bent. Het is niet noodzakelijk dat de hele straat meedoet: als de enthousiastelingen maar mee doen! Informeer wel de omliggende bewoners en zorg ervoor dat één iemand het aanspreekpunt is voor de gemeente. Voor meer informatie en ideeën kunt u kijken bij Groen in uw eigen huis/tuin/balkon en Groen in uw eigen straat/buurt.

Mijn Groen Maastricht Loket

Hebt u interesse en/of vragen dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met het Mijn Groen Maastricht Loket via mijngroen@maastricht.nl. Een medewerker van de gemeente beantwoordt uw vragen en kan u helpen bij het indienen van een initiatief. Wij helpen u graag op weg.

collage inspiratie voorbeeld