ontwerp & realisatie >> edening

groen maastricht

Volkstuin Vereniging Annadal

Stichting Volkstuin Annadal is een kleine en gezellige volkstuinvereniging. De tuin ligt aan de Beeldsnijdersdreef tegenover de Emile Weslyschool op de terreinen van het voormalige ziekenhuis Sint Annadal. De tuin is ongeveer 2.500m2 groot en ligt tussen de wijken Mariaberg, Trichterveld en Belfort waar ook de meeste leden vandaan komen.

Wat meteen opvalt is de weldadige rust als je de toegangspoort in de goed onderhouden meidoornhaag door gaat. Je laat de stadsdrukte achter je en waant je in een groene oase. Hier hoor je de merels fluiten en het zoemt er van de bijen en hommels. De variatie aan bloeiende planten zorgt voor een grote biodiversiteit, heel waardevol in een tijd dat de natuur aan alle kanten onder druk staat. In de tuintjes van de leden groeien op de vruchtbare lössgrond allerlei traditionele groentegewassen als aardappels, courgettes, bonen, prei, wortelen maar ook "hippe" of vergeten groenten en kruiden als sugar snaps, koriander, zoete aardappel, palmkool en koriander. Een blikvanger is ook de goed onderhouden wijngaard die lekkere wijnen oplevert.

De vereniging telt bijna 20 leden. De tuinen zijn 50 of 100m2 groot en op dit moment liggen nog enkele tuinen vrij. De leden betalen een jaarlijkse huur van 15 tot 30 euro en krijgen daarvoor het gebruik van de grond om groenten, fruit en kruiden te kweken. Er is een wateraansluiting en op het terrein staat een schaftkeet met een toilet. Natuurlijk moeten de tuiniers zich aan bepaalde regels houden zoals de verplichting om de tuintjes netje te onderhouden en een verbod op het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.

In het groeiseizoen wordt elke 1e zaterdag van de maand een ochtend gezamenlijk onderhoud gedaan aan de paden, hagen en beplanting. Daarna wordt samen koffie gedronken en ervaringen uitgewisseld.

Contact

Stichting Volkstuinvereniging Annadal
Secretariaat: Akeleistraat 8
6214 TZ Maastricht