ontwerp & realisatie >> edening

groen maastricht

Volkstuinen Complex 't Heserhöfke

Stichting Volkstuinen Complex ’t Heserhöfke ligt op een mooie locatie in de wijk Belfort te Maastricht. ’t Heserhöfke is opgericht op 14 september 1984. Het complex wordt omringd door de volgende straten: Klokbekerstraat, Bontwerkersdreef, Printersdreef en Heserstraat.

De terreinploeg onder leiding van de heer C. Hermsen komt elke dinsdag bij elkaar van 10.00 uur tot 12.30 uur. Op dat moment worden allerlei werkzaamheden ten behoeve van het complex verricht. Meestal zijn er dan een zestal enthousiaste tuinders die op basis van vrijwilligheid de terreinwerkzaamheden verrichten. Het is een gezellig samenkomen.

Het terrein heeft 120 kavels verdeeld over verschillende grootte

  • groep a: 91 tot 110 vierkante meter
  • groep b: 111 tot 130 vierkante meter
  • groep c: 130 tot 150 vierkante meter
  • groep d: 151 vierkante meter en groter

Op het terrein is een mooi clublokaal aanwezig, voorzien van alle gemakken, zoals toilet, schoon water en de mogelijkheid tot het zetten van een kopje koffie. Op zaterdagochtend kan men van 10.00 uur tot 12.00 uur een lekker warm of verkoelend drankje komen drinken. Het is een kleine vaste groep die hier gebruik van maakt. Er is een materiaalhok waar men gereedschap kan lenen en tegen een kleine vergoeding kan op verzoek een individueel stukje tuingrond gefreesd worden. Op het land zijn drie waterpunten waar men gieters of watertonnen kan vullen. Op aanvraag kan men ook stalmest bestellen. Tevens zijn er een zestal kruiwagens aanwezig waar men gebruik van kan maken.

Leuk is dat er ongeveer een twaalftal nationaliteiten werkzaam zijn binnen dit complex. Allen werken met groot plezier aan deze hobby. Opmerkelijk is dat een groot aantal dames genieten van het werken in hun tuin.

Bezig zijn in de natuur geeft een goede gezondheid. De woorden van Voltaire ondersteunen dit: “Il fait gagner votre jardin”. Dit betekent: werken in uw tuin is rustgevend en ontspannend. Het is uitstekend voor de gezondheid. De oudste gezonde tuinier is 94 jaar en daar zijn ze best trots op. Een groot aantal is tussen de 70 en 90 jaar oud en gezond en wel. Bewegen en frisse lucht houdt de artsen uit het zicht. De zelf gekweekte groenten, aardappels, bramen, bessen, frambozen, aardbeien, tomaten en courgettes zijn gezonder, onbespoten en hebben meer smaak dan de producten uit de winkel.

Lijkt het u ook leuk een eigen tuintje te onderhouden, neem dan contact met ze op. Wat u ook kunt doen is op dinsdag of zaterdagochtend in het clubhuis even iemand aanspreken. Daar kunnen ze u dan alle informatie rondom deelname geven. Mocht u willen tuinieren, dan maken ze samen met u een contract en u ontvangt dan een sleutel van de poort van het complex. Aan de tuinders wordt een nieuwsbrief verzonden, waarin de tuinders op de hoogte worden gebracht van dingen die urgent zijn.

Contact

Volkstuinen Complex ’t Heserhöfke
Heserstraat, Wijk Belfort

Contactpersoon Wim Heijnen
06 - 57 96 00 63
06 - 26 82 50 05