ontwerp & realisatie >> edening

groen maastricht

Volkstuinvereniging De Häöfdabbers

Aan de Molensingel, achter Maasveld en naast de voormalige Intratuin, ligt het complex van Volkstuinvereniging De Häöfdabbers. Een gezellige vereniging met leden variërend in leeftijd van 25 tot 88 jaar woonachtig in Heugem en omstreken met wortels in verschillende landen. Dankzij deze mix ziet geen enkele tuin er hetzelfde uit. Iedereen brengt zijn eigen interesses, ideeën en expertise naar de tuin.

Een keer per jaar organiseert VTV De Häöfdabbers een open dag. Daarnaast zijn er regelmatig tuinfeesten, klusdagen en natuurlijk de spontane bijeenkomsten in de zomer op het gemeenschappelijk terras. Er wordt vaak gekookt en gebakken in de tuin, eten wordt gedeeld en recepten en ervaringen uitgewisseld.

Centraal op het complex staat de
blauwe blokhut, oftewel het honk van de Häöfdabbers. Ingericht met tweedehands spulletjes, waaronder een gietijzeren potkachel. Omringd door een ouderwetse waterpomp, leemoven, wilgenprieel
en het gemeenschappelijk terras. Hier kan men bijkomen van het werk in de tuin, of deelnemen aan verschillende workshops. Denk hierbij aan het maken van zuurkool of het bakken van linzenvlaai, pizza en zuurdesembrood.

Voor insecten proberen de Häöfdabbers hun complex zo aantrekkelijk mogelijk in te richten. Zo zijn er verschillende bijenhotels, een vlinderkast en is er bij de beplanting rekening gehouden met het bedreigde welzijn van insecten. Vanzelfsprekend tuinieren de Häöfdabbers zonder het gebruik van pesticiden en kunstmest.

De vereniging probeert voor haar leden aangename basisvoorwaarden te creëren om de percelen te bewerken. Er wordt gezorgd voor kant en klare compost, koemest, mergel (kalk) en strobalen. Water wordt handmatig opgepompt en er wordt regenwater opgevangen. Ook beschikt de vereniging sinds kort over een composttoilet. Het is dus back to basics op "de häöf".

Momenteel zijn er een aantal percelen vrijgekomen. De percelen zijn 100 vierkante meter groot à 25,- euro per jaar!

Contact

Volkstuinvereniging De Häöfdabbers
Molensingel, Wijk Heugem
Contactpersoon Bram Urlings
06 - 11 95 61 45

facebook de haofdabbers facebook