ontwerp & realisatie >> edening

groen maastricht

Dierenpark Maastricht

De geschiedenis van het Dierenpark Maastricht gaat terug tot het jaar 1920. Toen werd de Vereniging Stadsverfraaiing opgericht, eigenlijk een voorloper van de Stichting Dierenpark Maastricht. Destijds wilde men een dierentuin inrichten in het stadspark, tussen de Tongersestraat en de Sint Pieterskade. Het doel was tweeledig: het bevorderen van de educatie en het aantrekken van toeristen.

De grote Vijvers werden bevolkt met zwanen en uitheemse watervogels. Als echte publiekstrekker kwam er een heuse berenkuil. De beren werden gekocht bij de circusdirecteur Hagenbeck uit Hamburg. Men noemde ze Max en Pol. In het hertenkamp stonden verschillende soorten herten. Ze waren geschonken door jagersverenigingen. Zelfs Prins Hendrik, de echtgenoot van Wilhelmina, schonk het dierenpark dam- en edelherten.

Tegenwoordig zijn er geen beren meer in het dierenpark. Toen de dieren welzijnwet in 1986 werd vastgesteld, was het duidelijk dat de beren hier niet konden blijven. De berenkuil werd ingericht met een kunstwerk van een giraf, gemaakt door de Heerlense kunstenaar Michel Huisman. Naast de giraf werden twaalf uitgestorven dieren in de kuil vereeuwigd. Een stukje verderop kwam weer een beer, een bronzen beer. Die nog steeds op een bankje zit te kniezen. Als herinnering aan de echte beren.

Het hertenpark is inmiddels flink uitgebreid met andere diersoorten, waaronder ezels, geiten, schapen en pauwen. In een vogelkooi vind je prachtige vogelsoorten. Elke dag lopen er talloze toeristen langs. De ligging in het eeuwenoude Stadspark met zijn rijke geschiedenis is uniek. De inwoners van Maastricht kennen het park als geen ander. Ouders laten kinderen de dieren zien, generatie na generatie.

Het Dierenpark is van de Gemeente Maastricht. De verzorging van de dieren wordt gedaan door Boerderij Daalhoeve.

Contact

Stichting Boerderij Daalhoeve
Stadspark Maastricht
043 - 347 47 86

www.daalhoeve.nl/activiteiten/beheer-voor-derden/dierenpark-maastricht