ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Yvonne Velthuis

Yvonne Velthuis

ik hoop met mijn kwekerij ervoor te zorgen dat mensen geen wilde planten meer uit de natuur halen

Vandaag gaat mijn fietstocht naar de wilde planten kwekerij van Yvonne Velthuis in Cadier en Keer. Veel liefhebbers van groen kennen Yvonne vast van al haar werkzaamheden die zij binnen de Natuurtuinen Jekerdal verricht. Vandaag heb ik met Yvonne vooral een gesprek over haar grootste passie en dat zijn haar wilde planten. Ik arriveer op mijn bestemming en ben verrast als ik deze besloten tuin betreed. Achter een normaal ogende woning bevindt zich een prachtige kleinschalige kwekerij.

Yvonne is geboren in Twente en heeft in haar jonge jaren gewerkt als kleuterleidster. Ze heeft een zwak voor de kinderen die minder goed meekunnen in haar klasje. Deze wil ze dan ook goed kunnen begeleiden. Daarom besluit ze om bij te gaan scholen. Ze kiest voor de studie ergotherapie. Daarvoor verhuist ze naar Limburg. Op een bepaald moment groeit de wens om een steentje bij te dragen daar waar kinderen hulp nodig hebben. Ze besluit om na haar studie een reis te maken als vrijwilligster in Midden-Amerika (Guatemala - Mexico). Per toeval ontmoet ze een leeftijdsgenootje die precies dezelfde wens heeft, waardoor ze samen dit avontuur aangaan. Yvonne vindt die ontmoeting nog steeds wonderlijk. Het klikt zo goed. Ze zijn nog steeds vriendinnen. Tijdens de reis verleent ze hulp bij mensen die leven in de meest erbarmelijke omstandigheden, zoals in krottenwijken. Ook leeft ze bij oervolkeren (indianen). Daar heeft ze enorm veel van geleerd. Tijdens het verblijf bij de indianen krijgt ze daar al wandelend veel kennis mee over de inheemse planten. Ook leert ze over delen en echt met elkaar in contact staan. Puur op gevoel communiceren ze over grote afstanden zonder middelen als mobieltjes of e-mail.

Terug in Nederland is Yvonne vrijwilligster bij het CNME en maakt ze de start mee van de Natuurtuinen Jekerdal. Daar ontmoet ze Paul Janssen, die een enorme inspirator voor haar is. Ze leert van hem dat sommige planten elkaar versterken, opzoeken en waarom ze voor een bepaalde plek kiezen. Ook leert ze veel tijdens de wandelingen in de bossen met haar plantenboekje op zak. Later is ze werkzaam als activiteiten begeleidster bij Radar in Valkenburg. Daar is ze verantwoordelijk voor de verzorging van het park en voor het opkweken van planten. Door deze baan leert ze zelf hoe ze planten moet kweken. Alles leert ze door te lezen en te doen. Het begint bij haar te kriebelen om zelf een kwekerij te beginnen. Ze woont dan inmiddels samen met haar man en zoon in het huis waar ze nu nog steeds woont. Alle voorzieningen voor het beginnen van een kleine kwekerij zijn in deze woning aanwezig. De serre wordt gebruikt voor het ontkiemen, verspenen en opkweken. De tuin is groot genoeg voor het plaatsen van de plantjes. Ze begint met 24 soorten inheemse planten. Nu, jaren later, heeft ze wel 260 soorten. Jaren lang is ze heel trouw aan haar denkbeelden over wat inheemse planten zijn. Nu is ze milder geworden. Dit komt door de permacultuur opleiding die ze in België volgde bij Taco Blom. Planten en hun woongebieden verschuiven door ijstijden en klimaatwisselingen. Daardoor kunnen planten die niet inheems lijken, wellicht toch ooit hebben gegroeid op een bepaalde locatie. Nu kijkt ze of een plant op een plek kan groeien en of dat voor die plant een natuurlijke habitat is.

Het idealisme om de wereld een stukje duurzamer te maken komt tijdens ons gesprek steeds weer terug. Het starten van haar kwekerij zou ervoor kunnen zorgen dat mensen geen wilde planten meer uit de natuur halen. Daarnaast zouden inheemse planten meer kans krijgen zich te vermeerderen en zich vanuit de tuin weer opnieuw in de natuur te vestigen. Achter haar kwekerij heeft ze nog een wei, waar ze flink bezig is met permacultuur. Ook is ze bezig met het aanleggen van een eetbare bostuin. Mensen die op zoek zijn naar planten voor in hun permacultuur- of natuurtuin zijn bij Yvonne aan het juiste adres. De planten zijn meerjarig inheems en met veel aandacht opgekweekt. De liefde voor haar plantjes rijkt zelfs zo ver dat Yvonne het heel belangrijk vindt waar haar planten komen te staan. Het voelt niet goed als de planten op een plek staan waar ze niet in kunnen gedijen.

Het is zeker de moeite waard de kwekerij te bezoeken en wie weet mag je dan ook wat planten bij haar kopen.

Collage Yvonne Velthuis

Voor meer informatie over de Wilde Planten Kwekerij: www.wildeplantenkwekerij.nl

Door: Frederique Pronk