ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Tunde Leidsman

Tunde Leidsman

geef je dromen nooit op, jaag ze vooral na en leef voor je passie

Per toeval raak ik aan de praat met Tunde Leidsman tijdens de atletiek training van mijn dochter. Al eerder heb ik hem gezien op verschillende locaties in Maastricht, maar ik heb hem nooit gesproken. Wat mij aan hem opvalt is dat hij altijd gekleed is in sportkleding. Ik ben nieuwsgierig wat Tunde in zijn dagelijks leven zoal doet.

Tijdens ons gesprek kom ik erachter dat Tunde een professional is binnen de atletiek. Hij heeft al behoorlijk wat prijzen gewonnen. Vorig jaar werd hij Nederlands kampioen op de 60 meter sprint voor mannen 40+. Tunde is erg bescheiden over het behalen van zijn prestaties. Het verbaast me dat de rust die hij uitstraalt samengaat met topsport. Hij vertelt dat zijn werklocatie de buitenlucht van Maastricht is. Dat klinkt interessant. Hier wil ik wel meer over horen. Ik vraag of ik hem mag interviewen voor Groen Maastricht en hij stemt in. We spreken af binnen het horeca gedeelte van Stayokay. Hij is hier kind aan huis en heeft een mooie samenwerking met deze organisatie. Aan de overzijde van het hotel ligt een super trainingsplek waar hij geregeld trainingen geeft. Enkele jaren geleden zijn in het stadspark rekstokken geplaatst, die door inwoners van Maastricht gebruikt kunnen worden om lekker buiten te trainen. “Het initiatief is ontstaan vanuit ons bedrijf”, legt Tunde uit. “Momenteel zijn er bij de Geusselt, in de Hazendans, in De Heeg en in Mariaberg van deze toestellen geplaatst en er staan nog een aantal locaties in de planning.” Tunde geeft aan dat zonder de vele sponsoren, het Preuvenemint (Struyskommitee) en de Gemeente Maastricht dit niet gerealiseerd had kunnen worden. Hij is trots op dit initiatief en zeker ook omdat hij ziet dat de rekstokken gebruikt worden.

Tunde is het liefst de hele dag buiten. Waarschijnlijk komt dit nog voort uit zijn kindertijd. Hij groeide op in Amstenrade, waar hij altijd de mogelijkheid had om buiten te spelen. Momenteel woont hij in de binnenstad samen met zijn vrouw Rachelle en drie kinderen. Het is hun wens om toch meer in een groene omgeving te gaan wonen, zodat hun kinderen meer buiten kunnen spelen. In de zomervakantie was hij altijd in Suriname, waar hij zijn opa hielp bij diens werkzaamheden als kippen- en sinaasappelboer. In Suriname was er eigenlijk alleen maar een leven in de natuur. Het enige dat je binnen deed was slapen. Tunde zijn passie voor het wedstrijdrennen is tijdens deze vakanties op de plantages ontstaan. “Wij hielpen opa mee bij het oogsten van de sinaasappels en renden dan altijd achter de volgeladen pick-up aan. Er was wel plek voor mij en mijn neefjes, maar opa koos ervoor onze energie nog even goed in te zetten. Wij hielden een wedstrijd met de pick-up, met elkaar en met de honden.” Tijdens die momenten kwam hij erachter dat hij erg snel was en altijd won. Hij is er best laat achter gekomen dat hij talent had en is daardoor pas heel laat begonnen met topsport. Ondanks zijn leeftijd boekt hij nog steeds succes. Hij geeft aan dat je nooit je dromen moet opgeven en ze vooral moet najagen. Hij is daar een goed voorbeeld van. In 2011 heeft hij zijn veilige kantoorbaan opgezegd en is hij samen met Rachelle voor hun passie gaan leven. Ze begonnen aan een nieuw avontuur. Ze maakten een start met hun eigen onderneming Training Maastricht. Ze proberen jongeren en ouderen aan het sporten te krijgen en te houden. Ook is hij trainer bij Atletiek Maastricht en vindt hij het fantastisch om zijn pupillen te laten zien dat oefenen loont. Dat geldt net zo voor senioren. Tunde geeft aan dat je nooit te oud bent om te sporten. Ze organiseren tal van sportactiviteiten in onze stad en gebruiken daarvoor de natuur van Maastricht. Maastricht is een hele fijne stad om hun werkzaamheden te kunnen verrichten. De parken zijn mooi groen en goed onderhouden en als je wilt, ben je binnen 15 minuten in het bos.

Tunde geniet volop van zijn werk. Tunde: “Het is enorm afwisselend en het is echt leuk nieuwe concepten te mogen bedenken en uitvoeren.” Rachelle en Tunde zijn een goed team en zijn enorm complementair. We moeten ons gesprek afronden, maar ik wil wel nog weten wat voor leuks hij momenteel op de agenda heeft staan. Een concept dat hij momenteel erg leuk vindt, is Lifestyle bewegen met Tunde en eten met Jacintha bij de Tapijntuin. Tunde: “Na je werk sport je een half uurtje en eet je samen met een groep mensen een gezond gerechtje voor maar € 10,00 per keer.” Dat klinkt inderdaad erg leuk. Wil je dit ook eens meebeleven dan kun je je via info@tapijntuin.nl opgeven. We ronden ons gesprekje af. Tunde geeft over een aantal minuten een training en daar kan hij niet te laat voor zijn.

Collage Tunde Leidsman

Voor meer informatie over Training Maastricht: www.trainingmaastricht.com

Door: Frederique Pronk