ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Stefan Muijtjens

Stefan Muijtjens

ik deel mijn kennis en ervaring met de nieuwe groen initiatieven, zodat ze een grotere slagingskans hebben

Het is dinsdagochtend, iets voor negenen. Ik fiets door een prachtig stukje natuur richting Stefan Muijtjens, waarmee ik zo dadelijk een gesprek heb. Langs de Luikerweg zie ik aan mijn linkerzijde de schaapjes van Sjoen Graas heerlijk grazen. Daarnaast zie ik het prachtige duurzame gebouw van Natuurtuinen Jekerdal.

Velen kennen Stefan Muijtjens wellicht nog van de Tuin van Sint Pieter of nu van het advies dat hij geeft aan diverse groen-initiatieven in Maastricht en omgeving (denk hierbij aan initiatieven als Loco Tuinen, Tuinzicht Lichtenberg, Tapijntuin, Buitenplaats Vaeshartelt en De Poshoof). Maar waar hij zich voornamelijk mee bezighoudt, is het adviseren van landbouw bedrijven. Zijn kleinste klant bezit 0,5 hectare grond en is hiermee een professionele moestuinder. Zijn grootste klant bezit 1700 hectare en heeft zo’n 20 man in dienst. Grote bedrijven zijn vooral akkerbouwmatig bezig, Ze zijn puur gericht op hoge opbrengsten en weinig met de kwaliteit van hun producten. Stefans klanten bevinden zich in Nederland, België en Duitsland.

Stefan probeert met zijn landbouw adviesbureau mensen een stapje meer in de duurzame richting te krijgen. Het advies is vooral gericht op de ondersteuning of optimalisatie van de onderneming. Stefan laat de boer inzien dat een andere aanpak ook goeie resultaten geeft en zelfs betere op de lange termijn. Als zo’n boer de overstapt maakt naar een andere aanpak van het bodemleven zorgt dit voor een andere manier van gewasbescherming, het telen en de bemesting. Dit zijn grote stappen op gebied van duurzaamheid, vaak met een economische voordeel voor de boer. Daar kan een boer alleen maar blij van worden. Onbewust doet hij ook nog een stapje dichter naar duurzaamheid.

Zijn passie voor groen ontstond al vele jaren geleden. Ervaring deed hij op bij zijn oom en vriend die landbouw uitoefenden op een andere manier dan het gangbare. Het bodemleven speelde bij deze bedrijven al een grote rol. Eigenlijk was hij toen al bezig met permacultuur, alleen noemde ze dit nog niet zo. Stefan studeerde af aan de HAS (Hogere Agrarische School in Den Bosch) en kreeg daardoor de titel plantenteelt kundig ingenieur. Tijdens zijn stageperiode ontwikkelde hij voor Gulpener de eerste regionale gerst. Dit resulteerde in een regionaal bier. Na zijn studie is in samenwerking het bio gerst ontwikkeld. Hierdoor heeft Gulpener nu ook een biologische bier lijn.

Na zijn opleiding en al zijn ervaring die hij al eerder en na zijn studie had opgedaan, begon het te kriebelen zelf een poging te wagen in het landbouw bestaan. Zo ontstond de Tuin van Sint Pieter, waar Stefan en zijn vrouw eigen gekweekte groenten en fruit verkochten. Zij deden alles zelf zonder hulp van buitenaf. In die tijd was dit concept in Maastricht echt nieuw. De Tuin van Sint Pieter kwam eigenlijk te vroeg. Vandaag de dag zou zo’n project veel meer kans van slagen hebben gehad. Helaas moesten ze de keuze maken te stoppen met dit prachtige initiatief. Stefan kijkt met heel veel vreugde terug naar die tijd. Stefan: “Wij hebben zo veel ervaring hierbij opgedaan. Deze kennis delen wij nu met nieuwe groen initiatieven.”

“Wij willen via ons bedrijf een soort moestuin service gaan aanbieden. Het zware grondwerk, de teeltplanning, aanschaf van teeltmateriaal én 80% van het onkruidwiedwerk kunnen wij voor de wat grotere moestuin (vanaf zo’n 500 m2) organiseren. Op deze manier kunnen initiatieven zich dan meer gaan richten op hun belangrijkste speerpunten. Ook hoeven ze dan geen hoge kosten te maken voor de aanschaf van machines. Ze besteden dingen dan uit. Dat is weer een zorg minder en het resultaat is duurzamer. Zo hopen we dat de nieuwe initiatieven die nu opkomen grotere slagingskans hebben.”

Collage Stefan Muijtjens

Voor meer informatie over Stefan Muijtjens, zelfstandig landbouwadviseur: www.landbouwadviseur.nl

Door: Frederique Pronk