ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Raymond Niesten

Raymond Niesten

ik teel liever asperges die een hoge energetische waarde hebben dan die een grote opbrengst leveren

Aan de rand van Maastricht ligt biologisch landbouwbedrijf en Bed & Breakfast de Poshoof. Het is een familiebedrijf van Raymond Niesten. Vandaag heb ik met hem een gesprek over het reilen en zeilen van zijn bezielend ondernemerschap.

Raymond Niesten is van de vijfde generatie uit de familie Niesten op de Poshoof. Hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw Marloe en zijn moeder Maria. Hij heeft na zijn opleiding Landbouwtechniek aan de Universiteit Wageningen bij veevoederfabrikant Hendrix UTD als bouw- en milieuadviseur gewerkt. Vervolgens is hij nog werkzaam geweest bij diverse landbouwbedrijven. In 2004 is hij maatschapslid geworden van het ouderlijk bedrijf waar hij nu met passie de onderneming runt.

Naast traditionele akkerbouwgewassen zoals aardappels, uien, witlofwortelen, spelt en quinoa staat de Poshoof bekend om zijn verrukkelijke biologische löss asperges. Binnenkort gaat het aspergeseizoen weer van start en is dit witte goud op eigen locatie en bij onder andere de Estafette, Natuurwinkel Maastricht en EkoPlaza te koop. Veel restaurants uit Maastricht en omgeving halen de asperges bij de Poshoof voor de perfecte smaak en kwaliteit. Het is een enorme drukke tijd voor ze waarbij oogsten, sorteren, schoonmaken en verkopen op een hoog pitje staan. De asperges komen vers van het land en zijn hierdoor boterzacht. Naast witte asperges telen ze ook groene en paarse varianten.

Het bedrijf blijft steeds in ontwikkeling en gaat met zijn tijd mee. Het biologisch produceren van gewassen en mensen bewust maken van wat ze eten liggen ten grondslag aan de bedrijfsvoering. Zo zijn de boeken "De voedselzandloper" en "De hongerige stad" bij de Poshoof te koop. In het verleden werkten ze traditioneel en spoten ze met gif zoals de meeste boeren. Op een bepaald moment hadden ze de B&B en liep Raymond rond met een gifmasker terwijl zijn gasten genoten van hun prachtige luxe verblijf. Dit stootte hem tegen de borst en zorgde voor een keerpunt. Hij besloot het roer om te gooien en zette de eerste stappen richting biologisch. Hij kreeg advies van Stefan Muijtjens om zijn onderneming zo biologisch en groen mogelijk te krijgen. Het duurde meerdere jaren voordat zijn producten biologisch genoemd mochten worden. Op dit moment is hij een biologische dynamische studie aan het volgen, weer een tandje erbij.

Raymond geeft aan liever asperges te telen die een hoge energetische waarde hebben dan die een grote opbrengst leveren. De kwaliteit is voor hem het belangrijkste en dat proef je. Zo ga je van vullen naar voeden en dat is voor hem van groot belang. Alles lijkt in de grootste perfectie uitgevoerd binnen dit bedrijf. De boerderij is prachtig gerenoveerd en de B&B is super luxe. Ook de ruimte waar we ons gesprek voeren is mooi in zijn eenvoud met een grote keuken met meerdere tafels. Deze ruimte is bedoeld als ontbijtzaal voor de gasten en voor asperge rondleidingen en proeverijen.

We hebben ook een leuk gesprek over gezond eten en leven, waarbij Raymond zijn ogen beginnen te glinsteren. Hij is flink op de hoogte over voeding en hoe ons voedselsysteem functioneert. Raymond: "In de toekomst zal de intrinsieke voedingswaarde van groente en fruit door consumenten meetbaar zijn. Ze kunnen meten of ze een appel kopen met een hoge of met een lage energie waarde. In de toekomst zal eten daardoor op een hele andere manier gekocht worden." Hij vindt het leuk deze nieuwe ontwikkelingen te volgen. Raymond is duidelijk een boer die veel kennis bezit. Hij sluit zich graag aan bij dingen waar hij een goed gevoel bij heeft.

Eind april, begin mei zal het aspergeseizoen weer van start gaan en is iedereen weer welkom op de boerderij.

Collage Raymond Niesten

Voor meer informatie over de Poshoof: www.deposhoof.nl
Voor een mooi filmpje over de Poshoof: bizznet tv

Door: Frederique Pronk