ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Paula Pfeifer

Paula Pfeifer

in de moestuin speelt taal geen rol meer want samen werken en eten is nu eenmaal heerlijk universeel en voor iedereen verstaanbaar

Paula Pfeifer staat al heel lang op mijn lijstje om te interviewen als groene gezicht. Nu de tuin bij Athos gerealiseerd is, is dit het juiste moment om haar te vragen over dit groene duurzame project. Paula is werkzaam bij de afdeling Athos eet. Dit gedeelte binnen Athos eet-maakt-doet is verantwoordelijk voor de organisatie en facilitaire ondersteuning van de gehele locatie. Het biedt een leer- en werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zodat zij toe kunnen werken naar groei en zich verder kunnen ontwikkelen naar een hogere vorm van participatie.

Paula is gepassioneerd in haar werk en haar taken geven haar enorm veel voldoening. Ze vindt het geweldig om te zien hoe mensen kunnen groeien binnen Athos eet. Voor sommigen resulteert deze Athos leerschool zelfs in een baan bij een gerenommeerde horecazaak. Dat ze daar dan aan heeft mogen bijdragen, voelt heel fijn voor haar. Naast het kook en horeca gedeelte hebben ze sinds kort een moestuin. "De tuin is groot en er groeit hier van alles", vertelt Paula trots. "Het mooie is dat in zo’n tuin taal geen rol meer speelt. Samen tuinieren, eten klaarmaken en opeten is nu eenmaal heerlijk universeel en voor iedereen verstaanbaar." Ze vertelt dat ze binnen Athos heel veel mensen begeleiden van diverse nationaliteiten: "Zo’n tuin, het samen koken en eten is een hele fijne manier om mensen te kunnen helpen met datgene waarmee ze op dat moment worstelen. Het is een gouden combinatie om via deze weg sociaal maatschappelijk bezig te zijn."

De tuin levert kruiden, groenten en fruit op en af en toe een heerlijk vers eitje. De kipjes lopen vrij over het erf en houden zo de grond gezond. Kippenstront is fantastisch voor het bodemleven. Paula werkt geheel duurzaam en via de permacultuur principes. Deze manier van tuinieren heeft ze zichzelf eigen gemaakt. Alles wat ze wilt weten en realiseren zoekt ze op. Dit doet ze ook zo in haar eigen tuin in Eys. Anderhalf jaar geleden kocht ze daar samen met haar vriendin een huis met een ruime tuin. Ze verslindt al haar vrije tijd in deze tuin. Het is voor haar een manier om helemaal tot rust te komen en zich weer op te laden voor haar werk. De afstand die ze moet rijden voor haar werk vindt ze geen enkel probleem. Alleen wanneer het donker is, vindt ze het iets minder leuk omdat ze dan niet kan genieten van het mooie uitzicht.

Paula groeide op in Sittard en kwam vaak bij haar opa en oma, die in de buurt van haar ouderlijke huis een kippenboerderij runde. Opa en oma hadden naast deze kippen ook hun eigen moestuin. Als klein meisje speelde ze veel in en rondom deze boerderij. Het heeft haar vast bepaalde kennis gebracht dat boerenleven, maar hoe haar grootouders kippen hielden voor de vleesindustrie vond ze maar niets. Dit was niet zoals zij vond dat er met dieren om moest worden gegaan. Het deed haar besluiten geen kippenvlees meer te eten. Tegenwoordig eet ze overigens helemaal geen vlees meer. Ze vindt dat vlees eten vaak een gebrek is aan creativiteit in de keuken en ik vind zelf dat Paula daar gelijk in heeft.

Als je de kaart bekijkt van Athos dan zie je dat ze daar de wereldkeuken geïntroduceerd hebben. Dat lijkt me ook logisch als je met zo veel nationaliteiten werkt. In heel veel culturen vind je namelijk heerlijke gerechten, waar groenten en fruit meer centraal staan. Daar kunnen we veel van leren en ons smakenpallet uitbreiden. De tuin is dan weer de perfecte plek om te experimenteren met groenten en fruit die wij niet kennen.

Nu is alles in de tuin een beetje stilletjes, maar in de zomer is het een prachtige oase om even een hapje te eten en tot rust te komen. Wat veel mensen overigens nog niet weten, is dat je hier elke dag kunt lunchen. Ook is er iedere woensdagavond een driegangenmenu met elke week weer een nieuw thema. Hou daarvoor de facebook pagina in de gaten en wees er snel bij. Ze zitten al snel vol, want de mensen die het restaurant ontdekt hebben die komen graag en vaak.

Collage Paula Pfeifer

Voor meer informatie over Athos eet: www.athos-maastricht.nl/c/eet

Door: Frederique Pronk