ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Maria Fancellu

Maria Fancellu

voor mij is het de uitdaging om in nieuwe gerechten steeds meer volgens de seizoenen te koken

Vandaag interview ik Maria Fancellu van Semplice e Buono. Maria runt deze Italiaanse specialiteitenwinkel al ruim 11 jaar en kookt met een grote passie. In hartje Maastricht kan iedereen komen genieten van haar Italiaanse en Sardijnse kookkunsten. Als je bij haar eet, waan je je even in Italië. Naast haar winkel verzorgt ze de catering voor grote evenementen en feesten. Door de jaren heen is Semplice e Buono flink gegroeid, waardoor ze besloot een nieuwe ruimte te zoeken om in alle rust te kunnen koken voor grotere catering opdrachten.

We spreken af in haar nieuwe keuken die aangrenzend ligt aan haar nieuwe huis. Ze is trots op deze nieuwe plek. Maria heeft moeten knokken voor alles dat ze door de jaren heen heeft weten op te bouwen. Maria vertelt dat de weg hiernaartoe niet makkelijk is geweest, maar ze is trots op waar ze nu staat. De deur van haar pand gaat open en een lange man komt met diverse zakken groenten aanzetten. Het is Willem, een vriend van haar, die al meerdere jaren haar moestuin verzorgt op Tuinzicht Lichtenberg. Maria is dankbaar voor wat Willem voor haar doet. Op deze manier kan ze haar assortiment aanvullen met eigen streekgebonden groenten en kruiden. De producten die van het land komen zijn strikt biologisch. De basisproducten zoals melk, eieren, mayonaise en vlees die ze in haar keuken gebruikt, zijn overigens ook hoofdzakelijk biologisch.

Ik vraag aan Willem hoe het nu gaat met de moestuin. Hij werkt graag in deze tuin en doet dit niet alleen voor Maria, maar ook voor zichzelf. Hij ziet de werkzaamheden als een soort van therapie met als winst ook nog eens mooie gezonde producten. Hij leert steeds meer over wisselteelt, omdat hij op die wijze de grond vruchtbaar kan houden, waardoor de gewassen sterk en gezond blijven. “Zo natuurlijk mogelijk werken vraagt om een geheel andere aanpak”, zegt hij. Willem neemt afscheid en ik praat weer verder met Maria.

De tuin levert mooie smaakvolle producten op die Maria en haar klanten zeker weten te waarderen. Het idee om volgens de seizoenen te koken is helaas meer een droom van haar dan werkelijkheid. Maria heeft namelijk een aantal belangrijke producten, waaronder haar courgetteballen, die het hele jaar door besteld worden. Iedereen die een beetje van groen af weet, kan dan wel raden dat ze dan maar een seizoen bepaalde producten kan verkopen. Ze weet uit ervaring dat ze zo’n product niet uit het assortiment kan halen, omdat klanten dat niet zullen waarderen. Voor haar ligt dan ook de uitdaging om in nieuwe gerechten meer volgens de seizoenen te koken. De gerechten die ze het meeste verkoopt en waar haar klanten ook echt voor komen, daar blijft ze vanaf.

Maria heeft in haar jeugd meegekregen dat de producten de basis zijn voor een geslaagd gerecht. Voor Sardijnen zijn de producten goud waard en het is ieder jaar weer een verrassing of het land hen mooie of minder mooie smaken levert. Ze hebben een mooie eetcultuur. Dit komt doordat de mensen van dit eiland boeren zijn en nauw samenleven met de seizoenen. Ze koken met dat wat het land hen brengt. Het is een eenvoudige keuken. Maria houdt van deze eenvoud. Ze laat duidelijk zien dat je met weinig liflafjes heerlijke gerechten kunt creëren.

Haar jeugdwens is in vervulling gegaan. Wie weet zal een andere wens ook nog vervuld worden. Ze zou het mooi vinden om in de zomerperiode in Sardinië te verblijven en in de wintermaanden in Nederland. Ze zou dan in Italië zeker niet stilzitten. Ze zou iets beginnen waarbij de mooie producten van Sardinië centraal staan. In de wintermaanden zou ze dan in Nederland haar cateringdiensten aanbieden. Dat klikt heel aantrekkelijk en ik hoop dat het haar gaat lukken. Wie weet bestaat er dan in de toekomt de mogelijkheid om te gaan eten bij Maria op Sardinië. Ohhh dat klikt wel heel aantrekkelijk nu het steeds kouder wordt hier in Nederland.

Collage Maria Fancellu

Voor meer informatie over Semplice e Buono: www.sempliceebuono.nl

Door: Frederique Pronk