ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Linda Hollanders

Linda Hollanders

het werken met de bijen is een manier om mensen te verbinden en ze mee te laten participeren aan iets waardevols

Vandaag heb ik afgesproken met Linda Hollanders van Byeboere Maastricht. Ik ontmoet haar in de 50|50 B-Green tuin, die tegenover het Leger des Heils ligt. Hier onderhoudt ze diverse bijenkassen. Linda geeft aan dat deze plek enorm waardevol voor haar is. Het is hier zo speciaal omdat al haar ervaring en kennis samen kunnen komen in wat ze hier doet. Linda heeft ook bijen ondergebracht bij Athos en het LEFF-team maar dat is nog aan het opstarten. Linda is in februari officieel met Byeboere gestart, maar in haar hoofd speelde dit al ruim twee jaar. Ze werkt uiteraard niet alleen aan dit project. Ze werkt samen met diverse mensen die het bijenhouden en de natuur hoog hebben zitten. Ze noemen zich social beekeepers! Ze zijn er namelijk voor de natuur en voor de mens. Ze willen samen, liefst met zo veel mogelijk inwoners, meer biodiversiteit de stad in brengen.

Het avontuur begon doordat een vriendin van Linda imker wilde worden. Ze wilde een opleiding volgen om daarna zelf een bijenvolk te kunnen gaan onderhouden. Die vriendin zocht iemand die haar kon ondersteunen wanneer ze de werkzaamheden even niet kon doen. Linda wilde wel meedoen en ging zelf ook de schoolbanken in. Hier ontstond haar grote liefde voor bijen en de natuur. Waarschijnlijk werd de kiem hiervoor al eerder gelegd. Haar opa was namelijk boer en in haar jeugd woonde ze ook een tijdje op een boerderij in Drenthe. Haar herinneringen aan die plek waren positief.

Linda voelt de noodzaak om op te komen voor de sociaal zwakkeren in onze maatschappij. Dit deed ze in het verleden door een functie als sociaal werkster te bekleden. Linda: "De vrijheid van bijen, natuur en op mezelf werken trekt mij meer aan dan de reguliere zorg. Er zijn onderzoeken dat groen en natuur een bewezen positief effect hebben op mensen en dat zorgt voor een positieve bijdrage in de wijk."

Linda: "Het idee werd geboren om via het bijenhouden een sociaal vraagstuk op te lossen. Op deze plek waar we nu zijn is het fantastisch werken. Iedere week komen we hier samen met diverse mensen uit de samenleving. Mensen van het Leger des Heils, uit de buurt of iemand die per toeval langsloopt, iedereen mag meedoen! Het werken met de bijen is een manier om mensen te verbinden en ze mee te laten participeren aan iets waardevols. Iedereen mag op zijn of haar eigen manier een bijdrage doen. De een zet thee, de ander zaait bloemen of bouwt een overkapping voor de kassen of zit er gewoon gezellig bij en drinkt iets mee. Alles mag en niets moet. De mensen die zich hebben ingezet, worden in het zonnetje gezet." Linda houdt bijen voor de bijen en niet voor de honing. Heel af en toe heeft ze honing en die verkoopt ze om zo weer te kunnen investeren in haar bijen. De honing kost 8 euro voor 500 gram en is puur natuur en heel respectvol tot stand gekomen. Het bijenhouden heeft voor haar geen winstgevend karakter. De winst zit in de verbetering voor de natuur en voor de mensen. Naast de honingbij richt de organisatie zich natuurlijk ook op de solitaire bij.

Linda leeft momenteel haar passie. Ze is veel buiten en werkzaam met mensen. Het papierwerk hoeft ze niet meer te doen. Ze weet nog niet hoe ze hier echt van kan leven, maar ze durft de uitdaging aan te gaan. Ik loop met haar mee. Ze moet namelijk aan de slag. Tijdens haar werkzaamheden worden we omringd door haar bijen en ze is helemaal niet bang. Ze werkt nu zonder kap en ik fotografeer en interview haar. Mijn hart bonst iets harder dan normaal. Het is een lichte spanning die prettig aanvoelt. Het is een gevoel van angst en vertrouwen. Het is mooi om dit te mogen meemaken. Ik voel een enorme respect voor haar en voor haar bijen. Het volk werk mooi in harmonie en iedereen telt mee, nu wij nog.

Als je meer wilt weten over de solitaire bij en wat je kan doen om te helpen, aspiratie hebt om imker te worden en een voorproefje wilt, timmer- of andere klus vaardigheden hebt om hun, de solitaire bij en de honingbij te ondersteunen, voorlichting en educatie zoekt, je wilt weten wat het proces is om tot honing te komen en je eigen honing te slingeren en af te vullen, je een bijenkast of enkele bijen een kans wilt geven en wilt adopteren zodat zij verder kunnen groeien en hun missie kunnen najagen, ecologische (inheemse) bloemzaden wilt, meer wilt weten over biodiversiteit of gewoon gezellig samen een kopje koffie wilt komen drinken, neem dan contact op met dit mooie project via:
www.facebook.com/byeboere/

Collage Linda Hollanders

Door: Frederique Pronk