ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Lara Klaassen

Lara Klaassen

duurzaamheidsprojecten worden steeds belangrijker, de transitie naar een circulaire economie is een grote verandering die begint in de harten en hoofden van mensen

Het nieuwe jaar begint inspirerend. Ik heb namelijk een gesprek met Lara Klaassen, directeur van het CNME (Centrum voor Natuur en Milieu Educatie). Ik word vriendelijk ontvangen en we praten honderduit in haar nieuwe kantoor binnen De Brandweer, de voormalige brandweer kazerne. Lara: "Voor het CNME is 2015 een belangrijk jaar. Deze organisatie is ooit ontstaan vanuit een samenwerking van maatschappelijk betrokken mensen en de gemeente Maastricht, allemaal gedreven vanuit hun passie voor natuureducatie. Nu viert de organisatie in juni haar 20-jarig bestaan. We willen dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Wat er allemaal aan leuks gedaan zal worden, blijft nog even een verrassing."

Lara is geboren en getogen in Dordrecht. Ze is samen met haar tweelingzus de jongste uit een gezin van vier kinderen. Binnen haar opvoeding nam de natuur geen prominente rol in, ondanks dat haar moeder uit een boerengezin kwam en haar vader vogelaar was. Als kind struinde Lara samen met haar vriendinnetjes rond in de binnen- en buitengebieden van Dordrecht. Daarbij was het steeds de uitdaging haar bekende terrein uit te breiden. Het zwerven in de natuur gaf haar als kind het gevoel van totale vrijheid. Dat vrije gevoel, waarbij je niet steeds in de gaten wordt gehouden door opvoeders, was voor haar belangrijk. Deze vrijheid probeert Lara haar kinderen nu ook te bieden. Lara is al vanaf kinds af aan dol op hardlopen. Lara: "Maastricht is zo compact, dat als je een eindje gaat rennen, je de mooiste stukken natuur kunt bewonderen. Je begeeft je al gauw in totaal nieuwe stukken natuur." Lara is erg bescheiden blijkt naar wat speurwerk op google. Het rennen blijkt meer te zijn dan alleen maar een hobby. De mooiste prestaties van Lara zijn haar 9e plaats op het WK berglopen lange afstand in 2005 (Marathon du Vignemale in Cauterets, Pyreneeën) en haar overwinning in de Transgrancanaria-marathon in 2010 (bron: MudSweatTrails). Lara was ambassadeur voor de Wolf Mountain Run, een hardlooptocht waarvan de opbrengst naar de bescherming van de wolf in Italië ging.

Lara volgde een opleiding als Biologie en Aardrijkskunde docent. Ze vond het een mooie opleiding, maar wist al gauw dat ze geen docent wilde worden. Later studeerde ze nog milieuwetenschappen in de richting ecohydrologie. Lara was minder geïnteresseerd in de gedetailleerde materie. Lara: "Ik ben meer een generalist dan een specialist." Ze liep stage en werkte bij de Dienst Landelijk Gebied, was werkzaam bij de provincie Utrecht en als lobbyist bij de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH). Voor haar liefde verhuisde ze naar Limburg. Ze was werkzaam via een consultancybureau en was tevens beheerder bij Natuurmonumenten.

Wat voor haar steeds meer duidelijk werd, was dat ze graag beleidsmatig bezig was. Het gaf haar plezier dingen zo te organiseren dat anderen daardoor met groen bezig konden zijn. De functie als directeur bij het CNME geeft haar daarvoor veel ruimte. Lara: "Soms moet je een lange adem hebben om te komen waar je wil zijn. Het is soms balanceren. De mensen meenemen binnen een visie en plan, terwijl er in het nu ook van alles van hen verlangd wordt. Dat is soms lastig. Wij zijn in ieder geval erg blij met een gemeentebestuur dat belang hecht aan groen."

Groen is voor Lara een onderwerp dat van alle tijden is. De omgeving gaat ons allemaal aan. Elke tijdsgeest geeft hier een andere invulling aan, die niet altijd als goed of fout te bestempelen valt. Uiteindelijk willen we allemaal leven in een gezonde omgeving en daar worden steeds meer mensen bewust van. Zo zie je steeds meer stadsmensen aan stadslandbouw doen. Lara: "Wij zijn daar erg blij mee en ondersteunen dan ook graag deze projecten daar waar ze hulp nodig hebben. Maastricht heeft zo veel moois te bieden op het gebied van groen. Er zijn prachtige pareltjes zoals privé tuinen, maar openbaar groen is ook heel bijzonder. Waar winst valt te halen, is de biodiversiteit binnen dit groen. Wij als CNME willen daar ook zeker aan bijdragen."

Volgens Lara worden duurzaamheidsprojecten steeds belangrijker. De transitie naar een circulaire economie, waarin afval niet bestaat en grondstoffen hergebruikt worden, gaat langzaam. Lara: "Het is een grote verandering in de wereldeconomie, die begint in de harten en hoofden van mensen, ook hier in Maastricht. Groen is ook in deze transitie het sleutelwoord. Mensen die verbonden zijn met hun leefomgeving, willen hier goed voor zorgen. Als wij ons meer zouden verplaatsten in bijvoorbeeld de vogels, dan zouden de daken er vast heel anders uitzien. Daken zouden dan meer groen kunnen worden en een fijne plek vormen voor deze dieren."

Lara wil kinderen graag in aanraking brengen met de natuur. Lara: "Daarom is speelnatuur zo belangrijk voor onze organisatie. Kinderen zitten steeds meer in een georganiseerd leven. De afstand is groter geworden naar de natuur. Educatie binnen dit onderwerp is daarom nog belangrijker geworden. Via speelnatuur kunnen kinderen toch dat stukje natuur beleven. Waar we ook veel aan doen, is het onderwerp dierenwelzijn. Wij willen jonge kinderen al vroeg hierbij betrekken.

Haar thuissituatie is nu heel anders dan vroeger. Ze hebben schapen, honden, kippen, paarden, een bos en weiland. Haar man is schaapsherder voor zijn beroep (Sjoen Graas). Als gezin zijn ze veel met de natuur en de dieren bezig. Ze ziet dit als een mooie basis voor haar kinderen.

Ik ben benieuwd wat voor leuks er in juni staat te gebeuren vanuit het CNME. Op de website van het CNME zal daar volop aandacht aan gegeven worden en ook op ons platform Groen-Maastricht.

Collage Lara Klaassen

Voor meer informatie over het CNME: www.cnme.nl
Voor meer informatie over speelnatuur: www.springzaad.nl/speelnatuur-zuid-limburg

Door: Frederique Pronk