ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Jan Frints

Jan Frints

het is enorm belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd beseffen hoe echt voedsel tot stand komt

Vandaag heb ik een gesprek met Jan Frints. Samen met zijn neef Alex Frints is hij eigenaar van Boomkwekerijen Jos Frijns & Zonen BV in Groot Welsden, Margraten. Jan heeft net een mooi project afgerond op het Grunsvenplein in hartje Heerlen en is daar best trots op. Jan: "Het project heeft de titel Park Urbana gekregen. Met dit Park hebben we de eerste stap gezet naar een groener Parkstad." Jan vertelt dat hij enkele jaren geleden wakker werd met een droom over een soortgelijk park. Nu, zoveel jaar later, heeft hij weer een van zijn vele dromen kunnen realiseren. Jan schrijft al zijn dromen op en probeert hier zoveel mogelijk handen en voeten aan te geven. Soms gaat hij daarbij tot uitersten. Dingen die voor anderen onrealistisch lijken, zijn voor hem juist een uitdaging. Zo heeft hij zich afgelopen tijd beziggehouden met het realiseren van een fruitboompje waaraan vijf soorten vruchten groeien. Jan: "Het is gelukt en we kunnen nu met trots vertellen dat we een nieuw fruitboompje in ons assortiment hebben.

Naast oude rassen die we in ere proberen te houden, zijn we niet vies van vernieuwing. Onze kwekerij blijkt vooral geliefd te zijn door het ruime assortiment aan vruchtbomen en de kwaliteit hiervan. Wij verkopen onze producten ook in het buitenland. Dit loopt dan via importbedrijven. Daarna belanden ze in de betere tuincentra en zo dan weer bij de consument. Opvallend is dat in het buitenland voornamelijk de kwaliteit voorop staat, terwijl dat in Nederland voornamelijk de prijs is.

In Maastricht zijn er diverse stadslandbouw projecten die onze fruitbomen hebben staan zoals de Tapijntuin en Tuinzicht Lichtenberg. Daarnaast hebben we de beplanting rondom de finish en finishstraat van de Ironman tweemaal verzorgd. Afgelopen doc/fest hebben we het eetplein opgevrolijkt met planten, zodat het een sfeervol en groen tintje kreeg. Eigenlijk zijn we in Maastricht op heel veel plaatsen onzichtbaar aanwezig. Het is mooi om te zien dat groen een steeds belangrijkere functie krijgt binnen een stadsomgeving. Wij zijn ook blij dat het CNME ons veel aanbeveelt. Zo komen nog meer mensen te weten over ons bestaan."

Jan vindt het belangrijk jonge kinderen in aanraking te brengen met de natuur. Jan: "Het is enorm belangrijk dat ze al op jonge leeftijd beseffen hoe echt voedsel tot stand komt. De verwondering en blijdschap die bij een jong kind ontstaat bij het plukken van fruit is magisch." Dat gunt hij ieder kind. Daarom organiseren ze ieder jaar een fruitplukdag, waarbij jong en oud welkom is om te komen plukken. Jan: "We stellen onze boomgaard open en ieder gezin mag die dag 2 kilo appels, pruimen en/of peren gratis plukken." Jan nodigt nu al iedereen uit voor de volgende fruitplukdag in 2017. Deze vindt plaats op de 3e zaterdag van september. Hou de website van Groen Maastricht in de gaten, dan kun je deze dag niet missen.

"Spelen is toch veel leuker dan hangen achter je smartphone", zegt hij. Ze heten dan wel smart, maar Jan is uitgesproken over deze nieuwe speeltjes: Hij vindt ze dom makend en wenst dat jonge kinderen zoveel mogelijk buiten spelen. "Van buiten spelen worden ze pas echt slim", zegt hij. Jan is enorm innoverend binnen het realiseren van nieuwe rassen, maar in het dagelijks leven wil hij zelf zo min mogelijk gebruik maken van innovatieve producten zoals computers, smartphones en nieuwe media. Best een grappige contradictie.

Collage Jan Frints

Voor meer informatie over Boomkwekerijen Jos Frijns & Zonen: www.boomkwekerij-frijns.nl

Door: Frederique Pronk