ontwerp & realisatie >> edening

groen maastricht

Natuurtuinen Jekerdal

Elkaar ontmoeten in een echt groene omgeving. Dat biedt Natuurtuinen Jekerdal van CNME in Maastricht. Natuurtuinen Jekerdal ligt midden in het Jekerdal, vlakbij de rivier de Jeker. De vallei wordt omringd door de Sint Pietersberg en de Cannerberg en grenst aan het Jekerdalpark.

Tuinen

Natuurtuinen Jekerdal biedt een inspirerende omgeving om te leren of te recreëren in het groen. In de tuinen zijn verschillende voorbeelden van natuur-tuinieren, een kwekerij van wilde planten en een verscheidenheid aan milieus zoals een akker, bermen, takkenrillen, geveltuinen, sedumdaken en een overstromingsvlakte met vijvers. Elke week werken vrijwilligers in Natuurtuinen Jekerdal, als gastheer of –vrouw, in de moestuin, permacultuurtuin of bij kinderactiviteiten. De Vereniging Vrienden van de Natuurtuinen helpt CNME in het beheer en onderhoud met tal van vrijwilligers.

Cursussen en activiteiten

Natuurtuinen Jekerdal is dé plek voor het volgen van groene cursussen en activiteiten. IVN Maastricht is een vereniging die werkt aan een duurzame samenleving door mensen in contact te brengen met natuur. In Natuurtuinen Jekerdal organiseert IVN Maastricht veel activiteiten en cursussen en Scharrelkids Jekerdal heeft haar thuisbasis in de Natuurtuinen. VELT Zuid-Limburg is een vereniging voor ecologisch leven en tuinieren en organiseert regelmatig cursussen en activiteiten in Natuurtuinen Jekerdal. Kijk in de kalender wat er de komende tijd in de Natuurtuinen te doen is.

Honing, zaden en meer

Thuis nog nagenieten? Koop een potje zelfgemaakte honing van de bijen van de Natuurtuinen of zaden van wilde planten voor in je eigen tuin. In de zomer zijn er ook plantjes te koop. Ook voor informatieve boeken en loeppotjes kun je terecht bij Natuurtuinen Jekerdal.

Voor kinderen

Voor kinderen is een bezoek aan de Natuurtuinen een spannend avontuur. Je kunt er waterbeestjes zoeken, glibberen op het blotevoetenpad, speuren naar kabouters, spelen in wilgenhutten of klauteren over drie miljoen jaar oude zwerfstenen. Beleef de natuurtuinen met je kinderen nog actiever en huur een zelf-doe mandje.

Kindernatuurclub

Elke woensdag organiseren vrijwilligers van de Natuurtuinen een activiteit voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Wel graag vooraf even aanmelden via info@cnme.nl.

Vrienden Natuurtuinen Jekerdal

Vrienden Natuurtuinen Jekerdal, opgericht in 2014, is een vereniging van vrijwilligers die werkzaam zijn in de Natuurtuinen Jekerdal. Zij ondersteunt CNME bij de inrichting en het beheer van de Natuurtuinen. Ook wil zij de betrokkenheid van haar leden bij de Natuurtuinen vergroten.

De werkgroep Wilde Plantentuin draagt zorg voor o.a. de stenig milieus, bloemrijke graslanden, akkers, geveltuinen, ruigtevegetatie, bosmilieus, blotevoetenpad en kindertuin met wilgentunnel. In de moestuin wordt door de Moestuingroep gewerkt met een ecologisch teeltplan dat gebaseerd is op wisselteelt. Veel aandacht wordt aan de grond besteed. Zij teelt ook nieuwe soorten zoals o.a.: crosne, knolcapucien, oca, apios. Van witte kool wordt zuurkool gemaakt en van de druiven wijn. Naast de moestuin ligt de kruidentuin met vele soorten medicinale kruiden. De Permatuin-groep legt een eetbare bostuin aan. Een heuvel is opgebouwd om microklimaten te creëren. Er is een paddenstoelenhoek en er zijn fruitbomen en struiken aangeplant. De werkgroep Educatie bestaat uit vrijwilligers die in de kindernatuurclub van CNME werken of schoolklassen op de Natuurtuin begeleiden, gastvrouwen/heren die bezoekers verwelkomen en rondleiders. In de werkgroep Imkerij zitten de imkers die de bijenvolkeren verzorgen op de Natuurtuinen.

Om de onderlinge betrokkenheid van de leden bij de Natuurtuinen te vergroten worden er verenigingsactiviteiten georganiseerd zoals lunches met groente uit de tuin, educatieve excursies en workshops.

Buurderij Maastricht

Tijdens een Buurderij kunnen lokale boeren en burgers elkaar ontmoeten, kan de boer de bestelde producten zelf overhandigen en is er tijd voor een praatje! Een Buurderij is meer dan een marktplaats alleen, het is ook een lokale gemeenschap waar mensen ideeën uitwisselen, elkaar een hand toe steken en samen plezier beleven. Via het webplatform kunnen consumenten rechtstreeks bestellen bij boeren bij hen in de buurt. Vervolgens kunnen de bestelde producten op de Buurderij, persoonlijk van de boer in ontvangst worden genomen. Zo krijgt de consument vers, lokaal en duurzaam voedsel en de producent een eerlijke prijs voor zijn producten. Buurderij Maastricht West is elke woensdag geopend van 18.00 tot 19.15 uur. Vanaf 11 april 2018 is er ook een Buurderij Maastricht Oost bij de Bernard Lievegoed School aan de Nijverheidsweg. Deze is elke woensdag geopend van 16.30 tot 17.45 uur.

Contact

Natuurtuinen Jekerdal
Drabbelstraat 7
6212 XL Maastricht

CNME
043 - 321 52 27

www.cnme.nl
facebook natuurtuinen jekerdal facebook

Vrienden Natuurtuinen Jekerdal
06 - 20 08 22 42

www.vriendennatuurtuinenjekerdal.nl

Buurderij Maastricht
Contactpersoon Yvonne Velthuis
043 - 407 28 64

facebook buurderij maastricht facebook
West
boerenenburen.nl/nl/assemblies/9218
woensdag van 18:00 tot 19:15
Oost
boerenenburen.nl/nl/assemblies/11316
woensdag 16:30 to 17:45

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag 10:00 - 16:00
woensdag 10:00 - 16:00
donderdag 10:00 - 16:00
vrijdag gesloten
zaterdag gesloten
zondag gesloten